Kufiri irlandez konsiderohet problematik edhe në rast të Brexitit pa pakt

Përfaqësuesi i Bashkimit Evropian në negociatat për Brexit, Michel Barnier ka thënë se nëse Britania largohet nga BE-ja pa pakt, ai sërish dëshiron të mënjanojë një kufi të ashpër në mes të Republikës së Irlandës dhe Irlandës Veriore.

Barnier ka thënë në një konferencë të mërkurën se BE-së do t’i duhet të mbrojë konsumatorët dhe bizneset përmes kontrolleve të mallrave britanike nëse Brexiti përfundon pa marrëveshje me 29 mars.

“Neve do të na duhet sërish që të bëjmë kontrolle diku”, ka thënë Barnier, duke mos specifikuar se ku mund të ndodhin këto vëzhgime.

Sipas tij, sfida kryesore do të jetë Republika e Irlandës, e cila si anëtare e BE-së ndan kufirin me Irlandën Veriore të Britanisë.

Rikthimi i një kufiri të ashpër në këtë zonë konsiderohet vendim i ndjeshëm pas disa dekadave prej kur ka përfunduar një konfilikt nacionalist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *